Home Sănătate Ce înseamnă valorile tensiunii arteriale?

Ce înseamnă valorile tensiunii arteriale?

0
Ce înseamnă valorile tensiunii arteriale?

Cum se măsoară tensiunea arterială? Inima este ca o pompă; când ventriculul stâng se contractă, ejectează sânge în artere, pentru a fi apoi distribuit în tot corpul. Acest fenomen va induce presiune. Această tensiune arterială corespunde forței exercitate de sânge (conținut) pe pereții arterelor (conținând) și forței care permite circulația normală a sângelui în diferite organe.

Tensiunea arterială trebuie măsurată într-o poziție așezată (recomandată de OMS), în repaus, de către medic, folosind un monitor de tensiune arterială. Pacientul, bine stabilit, trebuie să se afle într-un loc liniștit și în mediul înconjurător. Măsurarea tensiunii arteriale trebuie făcută la distanță de mese, efort fizic, emoții sau stres și durere pentru a obține cifre reale în repaus și fără factori care ar putea induce erori.

Cum să evitați hipertensiunea

Hainele strânse sunt îndepărtate și brațele trebuie eliberate. La măsurarea tensiunii arteriale, este necesar ca brațul să fie ridicat la înălțimea inimii. Unitatea de măsură este mercurul. Tensiunea arterială este exprimată în milimetri de mercur (mmHg) sau centimetri de mercur (cmHg).

Ce înseamnă valorile tensiunii arteriale?

Tensiunea arterială este formată din 2 cifre :

  • prima cifră, cea mai mare presiune, corespunde presiunii exercitate în timpul contracției inimii. Aceasta este presiunea sistolică. În acest moment sângele este evacuat în tot corpul ;
  • a doua cifră este mai mică și corespunde tensiunii arteriale în timpul relaxării ventriculului stâng. Aceasta este presiunea diastolică. În acest moment, inima se relaxează și se umple cu sânge.

Când este vorba despre hipertensiune arterială? Tensiunea arterială normală trebuie să fie mai mică de 14/9 cmHg, atunci când este luată în condiții normale și în repaus.

Prin urmare, hipertensiunea arterială este definită printr-o valoare mai mare de 14/9 cmHg. Cu toate acestea, tensiunea arterială variază în funcție de efortul fizic, stresul și activitățile zilnice ale subiectului. Deci, înainte de a vorbi despre hipertensiunea arterială https://www.spitalul-colentina.ro/normalife-instrument-de-garantare-a-equilibre-de-presiune/, medicul va măsura tensiunea arterială de mai multe ori, la momente diferite, în timpul mai multor consultări succesive. O cifră ridicată nu este neapărat asociată cu semne clinice. La persoanele cunoscute a fi hipertensive, de exemplu, tensiunea arterială poate fi ridicată constant fără a exista semne care pot alerta.

Dar când tensiunea arterială crește brusc (vorbim despre supratensiuni hipertensive), mai multe manifestări sunt frecvent recunoscute de pacienții hipertensivi ca:

  • Dureri de cap care sunt de obicei localizate la nivelul gâtului, adesea exagerate dimineața,
  • Amețeli, tinitus sau zgomote în ureche, percepții ale muștelor care zboară,
  • Confuzie sau somnolență,
  • Furnicături ale membrelor,
  • Creșterea frecvenței cardiace (palpitații),
  • Oboseală, transpirații,
  • Disconfort în respirație,
  • Sângerare din nas sau sânge în urină.

hipertensiunea arterială esențială sau primară nu are o cauză evidentă și reprezintă mai mult de 90% din cazuri, dar sunt implicați mai mulți factori: ereditatea, vârsta, stilul de viață (dieta, stilul de viață sedentar, stresul, fumatul, excesul de greutate, consumul excesiv de sare, administrarea anumitor medicamente…).

– hipertensiunea arterială secundară se datorează, de obicei, unei cauze sau boli specifice (boli renale, boli endocrine, cum ar fi diabetul, boli de inimă). Mecanismul se explică printr-o retenție a apei și a sării în sânge, ceea ce determină o creștere a volumului sanguin (volemia). O creștere a volumului sanguin duce la o creștere a tensiunii arteriale prin creșterea debitului cardiac. Această formă de hipertensiune arterială duce, de obicei, la valori mai mari ale tensiunii arteriale cu episoade de flare-up-uri hipertensive.

Vârsta și hipertensiunea arterială

Cu cât crește vârsta, cu atât este mai mare riscul, în special la persoanele predispuse la un stil de viață nesănătos. Ereditate și hipertensiune arterială. Riscurile sunt mai mari pentru persoanele care au avut un membru al familiei hipertensive. Femeile rămân mai expuse, în special în timpul sarcinii și după menopauză.

Droguri și hipertensiune arterială. Trebuie avut grijă cu anumite medicamente care ar putea duce la hipertensiune arterială, cum ar fi: antidepresive, corticosteroizi, bronhodilatatoare, decongestionante nazale; unele medicamente antiinflamatoare,…

Rinichii produc renină, o enzimă care va transforma angiotensinogenul în angiotensină, care va promova contracția vaselor și va crește tensiunea arterială. Acesta este sistemul renină-angiotensină-aldosteron. Orice anomalie în rinichi duce la o întrerupere a acestui sistem și un exces de activitate a acestui sistem duce apoi la reținerea apei și a sării.

Insuficiența renală cronică este principala boală renală care provoacă hipertensiune arterială. Aceasta este o afectare treptată și ireversibilă a funcției rinichilor, care nu mai poate filtra și “curăța” sângele. Astfel, excesul de produse toxice și deșeuri, produsele metabolice și excesul de apă nu sunt îndepărtate și sunt reținute în sânge.

Hipertensiunea arterială se datorează diferitelor anomalii metabolice generate, precum și reținerii apei în sânge. În schimb, hipertensiunea arterială este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale insuficienței renale.

Hipertiroidismul și hipertensiunea arterială

Hipertiroidismul se caracterizează printr-o creștere a producției de hormoni de către glandele tiroide. În exces, acești hormoni determină o creștere a frecvenței cardiace, care poate fi complicată de hipertensiunea arterială. Sarcina, prin mecanisme hormonale, poate promova hipertensiunea arterială în jurul celei de-a 20-a săptămâni. Vorbim despre hipertensiune gestațională.

Acest fenomen poate avea consecințe grave atât pentru mamă, cât și pentru făt. Coarctarea aortei este o îngustare a aortei (artera care pornește de la ventriculul stâng pentru a iriga organele corpului). Acest obstacol împiedică apoi fluxul normal de sânge. Această îngustare determină o creștere a tensiunii arteriale în amonte (arterele care alimentează membrele superioare) și o scădere a tensiunii arteriale în aval de obstacol (arterele care alimentează membrele inferioare).

Coarctarea aortei este o malformație congenitală care rămâne mai frecventă la băieți. Hipertensiunea arterială la copii se datorează adesea îngustării aortei. Feocromocitomul este o tumoare care se dezvoltă la nivelul glandelor suprarenale (glande mici situate deasupra rinichilor). Tumora produce catecolamine în exces. Acestea sunt hormoni care provoacă palpitații, constricție vasculară și o creștere a forței de ejecție a ventriculului stâng. Acest lucru duce la hipertensiune arterială.